Skip links

Как се подържа естествения камък?

Все повече хора избират красотата и уникалността на естествените камъни в домовете си. Независимо дали имате кухненски плот, баня, маса или настилка, правилната грижа играе ключова роля за запазването на тяхната естетика и устойчивост. В този блог пост, ще ви споделим няколко ценни съвета как да поддържате и предпазвате вашия естествен камък.

1. Редовно почистване

Начинът, по който почиствате естествения камък, зависи от типа му. За мрамор, използвайте нежен почистващ препарат с неутрално pH ниво и мека кърпа. За кварцит и гранит, избягвайте абразивни почистващи средства, тъй като те могат да нанесат трайни вреди на ефекта им.

2. Запазване на защитния слой

Използването на защитни продукти е от съществено значение за предпазване на естествения камък от петна и повреди. Защитните сиилинг продукти са специално създадени, за да създадат защитен слой върху повърхността на камъка и да предотвратят абсорбирането на течности. Тези препарати са създадени, за да предотвратят дълготрайни ефекти от петна и драскотини.

3. Подходяща грижа за подовите покрития

За подови покрития от естествен камък като гранит, мрамор или варовик, използвайте подходящи подложки и стелки, за да предпазите повърхността от надраскване, прах и нараняване. В случай, когато настилката е готова, но работния процес на обекта не е, препоръчваме настилката да бъде покрита с фолио или вел папе, за да предотврати наранявания по камъка.

4. Бъдете внимателни с киселини

Обръщаме особено внимание на киселините и тяхната непоносимост към естествените камъни. Те са чувствителни към киселини, които могат да предизвикат ерозия, петна и крайно повреждане на полировката. Избягвайте използването на киселинни продукти като лимонов сок или оцет в близост до тези видове камъни. В повечето случай този проблем се предотвратява като използвате дъска за рязане или подложка.

5. Редовни прегледи и поддръжка

Редовните прегледи са от съществено значение за откриване на възможни проблеми в ранен етап. Проверете за евентуални петна, пукнатини или дълбоки драскотини и предприемете необходимите мерки за тяхното отстраняване.

С правилната грижа и внимание, вашият камък ще запази своята прелест и качество дълги години. 

Запомнете, че винаги е добре да се консултирате с професионалисти, ако имате въпроси относно подходящите методи за поддръжка, преди да процедирате сами, не се колебайте да ни потърсите!

Разгледай
Дръпни